Hannen bliver ca 55 mm lang. Han har vinger og kan faktisk flyve.
Hunnen bliver lidt større, ca. 75 mm. Hun er meget kraftigere og har smukke dækvinger, men hun kan ikke flyve.
Kønnene kan skelnes allerede fra L3, hvor hannens bagkrop er mere spids end hunnens.
Phyllium har som mange andre insekter en yderst spændende livscyklus: De vokser i trin i forbindelse med at de skifter ham.
Det første stadium efter klækningen kaldes L1, Den nyklækkede nymfe ligner slet ikke de voksne. Den er næsten sort med hvide kanter og ligner faktisk mest en lille edderkop. Den skifter gradvis farve i løbet af L1-stadiet, og lige før første hamskifte er den helt grøn. Efter første hamskifte kaldes de så L2, og sådan fortsætter udviklingen til L6-stadiet.
På L6-stadiet kaldes de som oftest ”sub adult” altså "næsten voksen". I dette stadium er der tydelige anlæg til vinger.
Efter sidste hamskifte er dyrene fuldt udviklet og efte 2-3 uger vil de begynde at parre sig, og efterfølgende starter æglægningen.
Der lægges 2-3 æg pr dag, som blot droppes på bunden.
Lige efter at æggene er lagt er de helt glatte, men efter nogle timer i fugtighed får de et meget karakteristisk udseende med flotte finner.
Udviklingstiderne for de forskellige stadier kan variere efter temperatur og dyrenes velbefindende.
Men jeg regner med at æggene er ca. 4 måneder om at klække, hamskifte sker ca. 1 gang per måned, og de voksne dyr lever 6-9 måneder, hannerne lidt kortere.
Dyrene stiller ikke store krav til størelsen, men jeg foretrækker et terrarium som er mere end 40 cm højt, da det gør det nemmere at fodre og giver god mulighed for at nymferne kan hænge frit under hamskiftet.
Dekorationen i terrariet bør efter min mening kun være foderplanterne; alt andet vil kun gøre det sværere for nymferne at finde føde.
Med hensyn til udluftning så er der flere meninger om dette. Min erfaring er at det fungerer rigtig godt med de terrarier som har lidt net nederst foran og lidt net i toppen. På Exo-Terra-terrarierne er der net i hele toppen. På disse afdækker jeg den foreste halvdel med plastic for at holde på fugtigheden.
Bundlag har to funktioner: som dekoration og til at holde på fugtigheden. Jeg synes selv at et lag af kokosfibre eller vercumilit er meget velegnet. Udfordringen med bundlag er at holde det pænt og at indsamle æg, derfor har jeg p.t. ikke noget bundlag.
Brombær, eg og rosenblade.
Du skal være 100% sikker på at bladene ikke er sprøjtet.
Brombærblade skal være "gamle". De nye blade er giftige for specielt L1-L3 nymferne.
Til større dyr arrangeres en buket brombærgrene i et glas med vand så bladene holder sig friske. Til mindre nymfer fylder jeg glasset med vand, sætter plastic stramt over glasset med en elastik og prikker nogle huller til grenene. Du vil hurtigt finde ud af at det er nødvendigt at klippe tornene af brombærgrenene for at få dem igennem plasticmembranen. Til små nymfer bør kanterne klippes af så det bliver nemmere at spise af bladene.
I løbet af oktober vil eg og rose miste løvet og brombærblade er det eneste tilgængelige foder. En del brombær-sorter er stedsegrønne, men ikke alle. Hvis dit foretrukne brombærkrat pludseligt er vissent efter vinterens første hårde frost - så må du ud og finde et nyt krat.
Du kan sagtens dyrke dit eget foder om vinteren. Jeg har haft stor succes med at rejse en lille egeskov i de bakker som man køber kød i hos supermarkedet (ca. 6cm høje).
Fyld bakken halvt med pottemuld, læg et lag agern oven på mulden og slut af med et lag pottemuld. Vand grundigt, læg et stykke plastic over og stil det i vindueskarmen.
En måned senere har du en lille skov som er perfekt til fodring af specielt nymfer.
Jeg klarede mig igennem vinteren 2010/2011 på denne måde - både mine phillipinicum og giganteum overlevede på denne kost.
20 til 25 grader om dagen, 18 til 20 om natten. Højere temperatur får dyrenes udvikling til at gå hurtigere, men levetiden forkortes også.
Jeg måler ikke luftfugtigheden, men jeg sprayer med vand fra en forstøverflaske 1-2 gange dagligt.
Høj luftfugtighed er godt for flere ting: det giver mere problemfrit hamskifte, det sikrer at dyrene ikke dehydrerer og endelig holder det foderbladene mere friske.
Phyllium sp. Philippines har kønnet formering men kan faktisk også formere sig uden hanner, men så bliver ungerne også alle hunner, så jeg foretrækker en koloni med begge køn.
Nogle lader æggene klækkes i terrariet, hvilket formodentlig vil lykkes hvis bundlaget holdes fugtigt. Jeg foretrækker at indsamle æggene og så opbevare dem i plasticbokse hvor jeg sprayer dem dagligt. Jeg har forsøgt med flere typer bundlag, men finder at kokosfibre er min favorit. Udfordringen er at holde æggene fugtige uden at der dannes mug.
Efter ca 4 måneder vil æggene begynder at klækkes. De små L1-nymfer er næsten sorte med fine hvide kanter, og de vil søge opad i terrariet. Pas på, de løber ret stærkt.
Jeg har læst at æggene ikke må vendes. Om det passer ved jeg faktisk ikke, men når jeg har lagt æg til klækning så vender jeg dem ikke. På den anden side så startede jeg min lille koloni med æg købt på eBay som blev sendt med post fra England, og det kunne de fint tåle.
Til de små nymfer bruger jeg en lille pensel som jeg lader dyrene selv gå over på. Du kan nemt komme til at rykke ben af dem hvis du ikke er forsigtig. Hvis dyrene mister ben mens de er i de første stadier kan de regenerere, men kun i forbindelse med hamskifte.
Foreningen Phasma Study Group har givet denne art betegnelsen PSG 278.